Kotisohva ja suoratoistopalvelut ovat nousseet tapahtumien koviksi vastustajiksi – Musiikkitalo tutki syitä tyhjentyneisiin katsomoihin

Tutkimuksen perusteella yli 42 % vastaajista arvioi käyvänsä musiikkitapahtumissa vähemmän kuin ennen pandemiaa.
17.3.2023 18:00

Kun koronarajoitukset miinoittivat musiikkitapahtumia ja ihmiset eivät päässeet konsertteihin, tapahtuma-alalla uumoiltiin, että koronan jälkeen vahinko otettaisiin takaisin korkojen kera. Puhuttiin patoutuneesta kysynnästä ja siitä, että ihmiset suuntaisivat sankoin joukoin keikoille, kunhan pandemiasta selvittäisiin. Ilmiö ei kuitenkaan täysin realisoitunut, vaan viime vuonna peruttiin useita tapahtumia liian vähäisen ennakomyynnin vuoksi. Tapahtumia toki myös järjestettiin enemmän kuin tavallisesti, mutta silti peruutusten määrä oli silmiinpistävä.

Helsingin keskustassa sijaitseva Musiikkitalo havaitsi totuttua väljemmät katsomot ja päätti tutkia, miksi kävijöitä ei ole yhtä paljon kuin ennen pandemiaa. Tammikuussa yli 13 000 Musiikkitalon asiakkaille lähetettyyn kyselyyn vastasi yli 1800 henkilöä. (Kyselyn virhemarginaali noin 2 %) Tulosten perusteella yli 42 % vastaajista arvioi käyvänsä musiikkitapahtumissa vähemmän kuin ennen koronaa. Vastaajista kaksi kolmannesta on yli 60-vuotiaita.

Vähentyneeseen tapahtumissa käymiseen on kyselyn mukaan vaikuttanut muun muassa halu säästää rahaa (24 %), sekä edelleen huolettava tapahtumapaikkojen terveysturvallisuus. Musiikkitalon asiakkaista 35 % kyselyyn vastanneista kertoo terveysturvallisuuden olevan syy tapahtumien väliin jättämiseen. Vastaajien mukaan turvallisuuden tunnetta voitaisiin lisätä karsimalla jonotustilanteita ja ruuhkia, käsidesin saatavuudella sekä muistuttamalla asiakkaita yskimis- ja käsihygieniasta.

Merkittävimmäksi syyksi kävijäkatoon osoittautui kuitenkin parin vuoden tottumus olla menemättä tapahtumiin (53 %). Kotisohvalta lähteminen on yksinkertaisesti tullut liian vaikeaksi ja konsertteja katsotaan nyt suoratoistopalvelujen kautta. Lisäksi kansalaiset ovat kehitelleet vapaa-ajalleen muita harrastuksia ja ajanviettotapoja.

“Vaikuttaa siltä, että patoutunutta kysyntää ei ainakaan enää ole, vaan tottumus jäädä kotiin on sitä vahvempi ilmiö”, pohtii Musiikkitalon myynti- ja markkinointipäällikkö Juha Paaso tiedotteessa.

“Muistuttaaksemme kulttuuritapahtumien riemusta ja saadaksemme yleisöt takaisin saleihin olemme panostaneet aiempaa enemmän tapahtumien markkinointiin, ja näin on varmasti jatkettava vielä hyvän aikaa. On myös tärkeää varmistaa tapahtumille riittävän pitkät myynti- ja markkinointiajat.”

Lue artikkeli kokonaisuudessaan täältä.