Tarkkailuluokka | Transdela: Koneita, lo-fia ja science fictionia

Lo-fi, science fiction, koneet, kaksi kaverusta. Niistä on Transdela tehty.
21.3.2018 18:53

Tarkkailuluokka nostaa esille uusia ja tuoreita artisteja, joita kannattaa pitää silmällä.

Turun ja Salon suunnalta ponnistava Transdela perustettiin vuonna 2015, kun Jere Lundström (kitara ja laulu) ja Tuukka Henttonen (rumpupad, loopperi, syntetisaattori) olivat edellisen yhtyeensä hajoamisen jälkeen väsyneet hetkeksi musiikin luomiseen. Tilanteen muutti Lundströmin nettikirpputorilta löytämä kitarapaketti, joka innosti katsomaan musiikkia uudelta kantilta.

– Aiemmin olin ollut yhtyeissä basson varressa tai laulajana, joten tuli fiilis luoda jotain omaa. Sähkökitara ja halvat konerummut tuntuivat lo-fi-yhdistelmältä, jossa voisi olla mahdollisuuksia moneen suuntaan. Kerroin Tuukalle asiasta ja pian olivat jo ekat treenit sovittuna omakotitaloni autotalliin, Lundström kertaa duon alkuvaiheita.

Alun perin kaksikon tähtäimessä oli ”Bon Iver -tyylinen fiilistely”, mutta pedaalien johdattamana tyyli kääntyi pian 1990-luvulta ammentavaa shoegazeen. Transdelan suunta on kääntynyt ajan myötä yhä kauemmas kitaravetoisesta musiikista, Lundström kertoo.

Kaksikon yhteinen tausta musiikin tekijöinä kantaa aina teini-ikään ja yläasteelle saakka, mutta Transdela on ensimmäinen yhtye, jossa Lundström ja Henttonen huolehtivat biisien teosta täysin keskenään.

– Uusinta Fever Dreams -levyä tehtäessä soittimessa soi esimerkiksi sellaisia artisteja kuten; Liima, Siinai, Mikko Joensuu (erityisesti Amen 3-levy), Porches, Slowdive, Floating Points, Lindstrøm, Tuukka Henttonen luettelee ja jatkaa:

– Bändimme ensimmäisessä julkaisussa (Transdela-ep, 2017) on selvästi kuultavissa kaikua rock/indie-taustastamme. Musiikillinen mielenkiintoni on siirtynyt hieman elektronisemman sekä ambientimman soundin pariin. Uudella levyllä on selvästi kuultavissa vaikutteita tästä.

YouTube video

Miten duokokoonpano on vaikuttanut Transdelan musiikkiin? Käykö suunnitelmien tekeminen helpommin kahden hengen bändissä?

– Kahden kesken on helpompaa neuvotella musiikillisista ratkaisuista ja tietenkin treeniaikatauluista. Transdelan musiikissa laitteilla onkin tärkeä merkitys ja paras kommentti yhdeltä keikalta oli se, kun eräs kuuntelija kertoi kokeneensa lavalla olevan monen hengen yhtye, Jere Lundström kertoo.

Kysymys millaiselle elokuvalle Transdela tekisi soundtrackin saa Lundströmin innostumaan. Monet elokuvat ovat hänen mukaansa vaikuttaneet suoraan duon musiikkiin. Esimerkkeinä hän mainitsee Mysterious Skinin, Driven, Lost in Translationin ja Irreversiblen.

– Jos tekisimme soundtrackin elokuvalle, niin se oli ehdottomasti scifiä. Ohjaajana mieluusti Alex Garland. Elokuvassa naiskeksijä kärsisi kroonisesta univajeesta ja rakentelisi kotonaan laitetta, jolla voisi kontrolloida unia. Naisella menee unet ja todellisuus sekaisin ja hän alkaa tehdä pahoja asioita. Unet kiehtovat minua suuresti ja ovat suuressa osassa Fever Dreams -levyllä.

Mitä Transdelan suunnitelmissa on seuraavaksi?

– Tutustua uusiin äänimaailmoihin uuden musiikin myötä. Tutkia laitteiston käyttömahdollisuuksia musiikinteossa, on sellainen tunne että tässä on vasta raapaistu pintaa. Live-keikan soittamisen tuomassa tunteessa on jotain aivan erikoista joten varmasti tulemme tätä tunnetta antamaan mielillemme, Tuukka Henttonen kuvailee.

Transdela on:
Jere Lundström – kitara, laulu
Tuukka Henttonen – rumpupadi, loopperi, syntikka


Tiedätkö yhtyeen tai artistin, joka ansaitsee pulpettinsa Soundin Tarkkailuluokalle? Ilmianna heidät meille seuraavalla kaavakkeella:

Hups! Emme löytäneet lomakettasi.

Tutustu myös Soundin Tarkkailuluokka-soittolistaan, jolta löydät sarjassa esitellyt artistit (tai ainakin ne Spotifysta löytyvät) sekä muita tuoreita ja kiinnostavia nimiä: