Tänään 17.5. vietetään kansainvälistä homofobian vastaista päivää. Toivotaan, että suvaitsevaisuus nytkähtäisi jälleen askeleen eteenpäin. Arvokkaan päivän kunniaksi keräsimme soittolistallisen tavalla tai toisella aiheeseen liittyviä kappaleita.

Tänään 17.5. vietetään kansainvälistä homofobian vastaista päivää. Toivotaan, että suvaitsevaisuus nytkähtäisi jälleen askeleen eteenpäin.

Arvokkaan päivän kunniaksi keräsimme soittolistallisen tavalla tai toisella aiheeseen liittyviä kappaleita. Osa kappaleista on homojen, osa heteroiden, osa biseksuaalien tekemiä. Osa kertoo homoseksuaalisuudesta suoraan, osa vihjaillen, osassa se on vähintäänkin tulkinnanvaraista.

Lisätietoja kansainvälisestä homofobian vastaisesta päivästä: www.1705.fi

Rakastetaan toisiamme!

TOM ROBINSON: Glad To Be Gay

Totta kai brittien virallinen gay-anthem aloittaa tämän listan. Itsekin homo Tom Robinson teki biisin alun perin vuoden 1976 Gay Pride -paraatia varten, ja on sen jälkeen julkaissut laulusta lukuisia eri versioita. Eläkeläiset tekivät biisistä version nimeltään Äkäinen eläkeläinen, joka valitettavasti ei kerro homoista eläkeläisistä.

”I had a friend who was gentle and short / Got lonely one evening and went for a walk / Queerbashers caught him and kicked in his teeth / He was only hospitalised for a week”

BRONSKI BEAT: Smalltown Boy

Pikkukaupunkien ahdasmielisyydestä kertovien laulujen parhaimmistoa on tämä Bronski Beat -klassikko vuodelta 1984. Kappaleen teema tulee päivän selväksi viimeistään hienolla videolla (katso YouTubessa).

”Pushed around and kicked around / Always a lonely boy / You were the one / That they’d talk about around town / As they put you down.”

JOHN GRANT: J.C. Hates Faggots

Lisää ahdistavia pikkukaupunkitarinoita. John Grantin omaelämäkerrallinen kappale on suoruudessaan raastava ja mustassa humoristisuudessaan koskettava.

”Jesus, he hates faggots, son / We told you that when you were young / Or pretty much anyone you want him to / Like niggers, spicks, redskins and kikes / Men who cannot tame their wives”

ELTON JOHN: American Triangle

Elton John ansaitsee paikkansa tällä listalla joka tapauksessa, mutta erityisesti kannattaa nostaa esiin tämä laulu, jonka Elton teki vuonna 1998 murhatun opiskelijan Matthew Shepardin muistolle. Matthew murhattiin hänen homoseksuaalisuutensa takia. Osuvasti kappaleella laulaa taustoja Rufus Wainwright. Shepardin tapauksesta ovat biisejä tehneet myös Trivium, Thursday ja Melissa Etheridge.

”Been there drinking on that front porch / Angry kids, mean and dumb / Looks like a painting, that blue skyline / God hates fags where we come from”

RUFUS WAINWRIGHT: Gay Messiah

Avoimen homoseksuaali Rufus Wainwright on tehnyt useitakin aiheesta suoraan kertovia lauluja. Osassa homoutta ei korosteta, osassa siihen suhtaudutaan riemukkaan itseironisesti kuten Gay Messiah’ssa. Knoppitietona kerrottakoon, että Rufuksella on lapsi Leonard Cohenin tyttären Lorcan kanssa, sekä se, että Rufuksen isä Loudon Wainwright III on levyttänyt huumoribiisin nimeltä I Wish I Was A Lesbian.

”Better pray for your sins / Because the gay messiah’s coming”

PET SHOP BOYS: The Night I Fell In Love

Neil Tennant tuli kaapista vasta 1994, joten It’s A Sin tai Can You Forgive Her -tekstien tulkitseminen homoseksuaalisuuden näkökulmasta on jälkiviisasta. Release-albumilla (2003) duo sen sijaan julkaisi kappaleen, joka ei jätä mitään arvailujen varaan. Biisi kertoo nuoren homopojan ja rap-idolin seksuaalisesta kohtaamisesta. Tennant on kirjoitti kappaleen vastavetona Eminemin homofobisille teksteille. Eminem vastasi biisiin kappaleessa Can-I-Bitch, jossa hän ja Dr. Dre (johon laulussa myös viitataan) ajavat autolla Pet Shop Boysien yli.

”He said we could be secret lovers / just him and me / then he joked, ’Hey man you’re name isn’t Stan, is it? We should be together’ / And he was passionate”

WILLIE NELSON: Cowboys Are Frequently Secretly Fond Of Each Other

Brokeback Mountain -elokuva innoitti Willie Nelsonin levyttämään tämän alunperin Ned Subletten vuonna 1981 tekemän kappaleen. Nelsonin versiota pidetään yleisesti ensimmäisenä mainstream-kantriartistin levyttämänä homoseksuaalisuudesta kertovana levytyksenä. Kappaleen on levyttänyt myös queercore-bändi Pansy Division.

”Inside every lady there’s a cowboy that wants to slip out / And inside every cowboy there’s a lady that’d love to slip out.”

TEGAN AND SARA: I Was Married

Tegan And Sara ovat kanadalaiset identtiset kaksoissiskot, ja molemmat vieläpä lesboja. Hauskaa! I Was Married on helppo tulkita naimisiin menevän homoparin ja ennakkoluuloisten ihmisten (them) kohtaamisen käsittelyksi.

”They seem so very scared of us / I look into the mirror / For evil that just does not exist / I don’t see what they see.”

JENNI VARTIAINEN: Ihmisten edessä

Niin puhkisoitettu kuin tämä laulu onkin, niin onhan Teemu Brunilan kirjoittama tyttörakkauden ylistys pakko tälle listalle ottaa. Toimiva teksti ja hyvä biisi.

”Tämä ilta kävellään / Käsi kädessä / Ihmisten edessä.”

JUKKA TAKALO: Jokainen on vähän homo

Takalon suvaitsevaisuusanthem soi parin vuoden takaisen Yle:n Homoillan päätteeksi ja kiteyttää koko asian yksinkertaisesti: ”Se on aivan sama hetero vai homo, jokainen on sydämensä pomo”. Miljoonan katsojan raja YouTubessa lähestyy. Kannattaa lukea videon alla olevat kommentit, jotka kiteyttävät nettikeskustelun yleisen, surkuhupaisan tason.

KAUKO RÖYHKÄ & NARTTU: Sanovat että olen homo

Röyhkän varhaistuotannon helmessä homo esiintyy ennen kaikkea haukkumasanana ja ahdasmielisyyden ilmentäjänä. Sanat, sen mitä niistä saa selvää, ovat melkoista dadaa, mutta joka tapauksessa kyseessä on hieno Talking Heads -pastissi.

LAMA: Olen homo

Laman punkrykäisy kertoo aiheesta kaapissa olevan homoseksuaalin näkökulmasta suorasanaisesti:

”Mutta älkää stressatko / en mä teitä aio raiskata / Mulla on omat ympyrät / keskenään me pidetään hauskaa / Koska olen homo”

JUDAS PRIEST: Living After Midnight

Rob Halford on harvoja avoimesti homoseksuaaleina metallimaailmassa pärjänneitä.

Norjalaisen blackmetal-yhtye Gorgorothin pitkäaikainen laulaja Gaahl tuli kaapista vuonna 2008 saaden yllensä uhkailuja yhtyeen faneilta.

GLASVEGAS: I Feel Wrong (Homosexuality Pt 1)

Glasvegasin James Allan on haastatteluissa kertonut vihaavansa homofobiaa ja tekipä mies aiheesta jopa kaksi biisiä Euphoric Heartbreak -albumille. James kertoo kuvitteellisen homon ahdistuneista tunteista dramaattisin sanoin ja sävelin.

”Confused desires since my teenage years / I’m the same homo my family fears”

WEEZER: Pink Triangle

Weezerin Pinkertonilta löytyvällä kappaleella kertoja harmittelee, kun unelmien tyttö osoittautuikin lesboksi. Pinkin kolmion homoseksuaalien tunnusmerkiksi ottivat alunperin käyttöön natsit. Nykyisin merkki symboloi homojen oikeuksia.

”I’m dumb she’s a lesbian / I thought I had found the one”

DAVID BOWIE: Velvet Goldmine

Biseksuaalisuudestaan 1970-luvulla avoimesti kertoneen Bowien kohdalla sanoitusten homovihjailuja on yritetty arvailla ja tulkita erittäin innokkaasti. Esimerkiksi Velvet Goldminen kohdalla ei tarvitse paljon mielikuvitusta venyttää.

”I had to ravish your capsule, suck you dry / Feel the teeth in your bone, heal ya head with my own”

MOMUS: The Homosexual

Brittiläinen (hetero) popnero Momus kuvailee herkullisesti äijäkulttuuriin kyllästynyttä heteromiestä, joka teeskentelemällä homoa haaveilee varastavansa punaniskaäijien naiset.

”I’ll make love with their women / I’ll make them sing notes of pleasure / Their husbands will never hear”

PRINCE: Computer Blue

Prince on itse androgyynista olemuksestaan huolimatta pesunkestävä hetero, vaikka onkin tietoisesti hämmentänyt pakkaa ”Am I straight or gay?” -tyylisillä lyriikoilla. Oleellinen osa Revolution-yhtyettä sekä imagollisesti että musikaalisesti olivat kitaristi Wendy Melvoin ja kosketinsoittaja Lisa Coleman, jotka olivat tosielämässäkin lesbopari 22 vuoden ajan. Selkein viittaus aiheeseen on Purple Rainilta löytyvän Computer Bluen intron dialogi ”Wendy? Yes Lisa. Is the water warm enough? Yes Lisa. Shall we begin? Yes Lisa.” Wendy ja Lisa ovat tehneet useita albumeita myös omillaan, sekä ahkeroineet leffa- ja tv-musiikin parissa. Jyrkimpinä Jehova-vuosinaan 2000-luvun alkupuolella Princen sekä Wendyn ja Lisan välejä kiristi Princen tiukkapipoinen suhtautuminen homoliittoihin.

QUEEN: Don’t Stop Me Now

Freddie Mercury ei peiteillyt homouttaan, eikä toisaalta tehnyt siitä sen kummempaa numeroa – hän oli mitä oli. Don’t Stop Me Now on hieno biisi rajattoman rakkauden iloista. Osansa Freddien raketista saavat niin miehet kuin naiset:

”I wanna make a supersonic man/woman of you”

SOITTOLISTA: Homomusiikkia