Trooppinen aarrejahti ja jenkki-AOR!

27.4.2011 09:00

Viime viikkojen parhaat vastaan tulleet linkit vievät meidät läntiselle pallonpuoliskolle, Kariabianmeren ranskankielisen alueen rajuimmista vocoder-funkeista 1980-luvun amerikkalaisen valtavirran kirkkaimpiin helmiin.

Viime viikkojen parhaat vastaan tulleet linkit vievät meidät läntiselle pallonpuoliskolle, Kariabianmeren ranskankielisen alueen rajuimmista vocoder-funkeista 1980-luvun amerikkalaisen valtavirran kirkkaimpiin helmiin.

EU-Guyanassa majaansa pitävä Markus Karlqvist kertoilee trooppisen levyaarteenetsijän arjesta ja alueen musiikista Basso-lehden sivuilla. Tällä hetkellä kaksiosainen artikkelisarja, joka saa toivottavasti pian jatkoa, antaa hienoja virikkeitä jatkotutkimuksille YouTubessa ja blogien parissa. Nyt kun olisi vielä aikaa…

http://www.basso.fi/hitaat/3083/soul-sides-trooppinen-aarrejahti-osa-1

http://www.basso.fi/hitaat/3092/soul-sides-trooppinen-aarrejahti-osa-2

1980-luvun amerikkalainen valtavirtamusiikki onkin sellainen aarreaitta, ettei sen kahlaamiseen kauheasti vaivaa tarvitse nähdä eikä ainakaan altistaa itseään levyjen kansissa kasvaville homeitiöille. Joidenkin mielestä kyseessä on tosin ehkä esteettinen versio samasta… Minusta ei. Ja Anssi Kela on kanssani samaa mieltä. Hieno mies pisti pystyyn arvovaltaisen AOR-raadin puntaroimaan musiikkilajin parametrejä, nykyisyyttä ja tulevaisuudennäkymiä.

http://www.anssikela.com/2011/04/25/aor-raati/

Parametrit ovat jännittävä asia, koska Kelan määritteleminä ne sulkevat pois 70-luvun hiukan "sielukkaamman" variaation kokonaan. Joku voi toki alkaa harjoittamaan tiukkaa apartheidia AOR:n ja soft rockin välille, mutta minusta raja on aika häilyvä…

Kuten asiaan kuuluu, joidenkin biisien pois jääminen ihmetyttää yhtä jos toistakin: Foreigner, kasari-Heart, Pat Benatar… Näiden paikka olisi ollut ruodittavana. Täytynee tehdä oma soittolista. Plussapisteet kotiin John Waiten Missing You-klassikon arvostamisesta. Juuri toissapäivänä sain sen avulla päästäni pois soimasta jo vuorokauden riivanneen Pomppufiiliksen.

ANssin sivut ovat muuten yksi niitä harvoja paikkoja, joissa artikkeleita seuraavat keskustelut voi lukea pahoittamatta mieltään.