Tarkkailuluokalla Itcevät – ”Liian turvallista musiikkia ei saa koskaan tehdä”

Helsinkiläinen indierockyhtye Itcevät tahtoo saada transäänen kuuluviin suomalaisella musiikkikentällä. Emilia Aho haastatteli Soundin 1/25 Tarkkailuluokka-palstalle.
25.2.2025 11:21

Vuonna 2019 perustettu Itcevät koostuu eri genrejä edustavista soittajista. Oman soundin muodostaminen otti monipuoliselta porukalta aikansa, mutta lopulta se alkoi löytyä indierockin ja vaihtoehtopopin maailmasta.

– Soundimaailma on asia, josta me välitetään todella paljon ja johon laitetaan paljon aikaa, energiaa ja resursseja, laulaja-pianisti Runo Talvensalo kertoo.

Intohimona on tehdä musiikkia, joka on uutta ja erilaista.

– Liian turvallista musiikkia ei saa koskaan tehdä.

Talvensalo vastaa kappaleiden lyriikoista. Niissä hän haluaa kertoa aidoista ja autenttisista kokemuksista. Isoina teemoina ovat trans- ja queer-aiheet.

– Tuntuu, että mitä pidemmälle omassa transitiossa pääsen, sitä enemmän sieltä kumpuaa aiheita, joista ei mielestäni ole vielä kirjoitettu.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöissä yhtyeen musiikki on otettu vastaan lämmöllä.

– On ollut nuoria, jotka ovat ottaneet tatuointeja meidän lyriikoista, ja vanhempia lesbopariskuntia, jotka ovat tulleet tanssimaan meidän keikoille, hän kertoo innoissaan.

Bändi miksaa, masteroi, tuottaa ja äänittää kaikki biisinsä itse. Kitaristi-tuottaja Veeti Kajastie kuvaileekin Itceviä ”itsetekemisen eetoksen bändiksi”, jossa vallitsee demokratia.

– Kaikki jäsenet ovat tasavertaisia säveltäjiä. Usein on niin, että alkuperäisen sävellysidean tuonut saa kyseisen biisin ajaksi kapellimestarin hatun päähän ja ikään kuin johtaa työtä, Talvensalo avaa.

Tuottamisvastuun Kajastien kanssa jakaa rumpali Jere Honkanen. Bassoa soittaa Unelma Kouva ja toista kitaraa Kalle Holmström.

Vaikutteita on saatu muun muassa Pariisin keväältä, Antti Autiolta ja Arpalta. 

– Kyllä sieltä tulee paljon ideoita, mutta kuuluuko se sitten meidän musiikissa, niin ehkä ei, Kajastie pohtii.

Parhaillaan on valmisteilla bändin toinen albumi, joka tulee kantamaan nimeä Ehkä maailma ei vielä lopu huomenna. Toukokuussa ilmestyvän levyn työstäminen on hyvällä mallilla.

– Kaikki biisit on kirjoitettu, sävelletty ja sovitettu, Kajastie kertoo.

Vuonna 2022 julkaistun Elohuone-esikoisalbumin kanssa ei ollut yhtä helppoa.

– Alkupuolen bändin klassinen ongelma oli, että oltiin aika paljon eri mieltä asioista, Kajastie paljastaa.

Ensimmäisen ja toisen albumin välissä on julkaistu kaksi ep:tä. Niiden myötä työskentely on muuttunut mutkattomammaksi.

– Sävellysten ja äänitysten puolesta tämä on ollut todella sulava ja kivuton projekti. Ei olla hirveästi jouduttu tappelemaan taiteellisista erimielisyyksistä, Talvensalo toteaa.

Yhtyeeltä julkaistiin vastikään Sininen hetki -single, jota bändi pitää yksimielisesti tulevan levyn parhaana kappaleena.

– Se on hienoin taiteellinen tuotos, joka tällä bändillä on saatu tähän mennessä aikaan, Talvensalo hehkuttaa.

Tähän saakka itsenäisesti toiminut yhtye on käynyt sopimuskeskusteluja muutamien levy-yhtiöiden kanssa. Bändin sisällä ollaan kuitenkin kallistumassa omakustanteisena pysymiseen päin.

– On tullu vähän se realisaatio, että ollaan aika hyviä tässä ja kehitytään koko ajan, Talvensalo kertoo. – Henkilökohtaisesti kyse on osittain myös kunnianhimosta.

Keikkatoimisto sen sijaan on aktiivisessa etsinnässä.

– Tavoite on, että vuoden 2025 tai 2026 kesällä meillä olisi ensimmäiset festarikeikat ja kesäkiertueet, Talvensalo paljastaa.

Selkein kiintopiste bändillä on kuitenkin raivata transäänille tilaa suomalaisella musiikkikentällä.

– Transihmisistä ja heidän oikeuksistaan käydään tosi paljon keskusteluja, mutta niissä kuullaan todella harvoin itse transihmisiä, Talvensalo avaa.

Yhtye haluaa muuttaa asiaa aiheesta kertovalla musiikilla.

– Ehkä sen jälkeen, kun meidän bändi on ollut huippumenestynyt, joillain muilla transartisteilla ja -bändeillä olisi helpompaa.