Jep, jälleen on yksi rockvuosi takanapäin. Ennen kaikkea tullaan 1984 kuitenkin muistamaan viidestä kundista, jotka palauttivat uskon todellisen rock’n’rollin hurjuuteen ja voimaan. Smack!
Joka tapauksessa odotukset ovat korkealla.
JALASJÄRVI 14.12.
– Kuuntele! Kartsa läiskäyttää kätensä yhteen. Läts… läts… läts… kaiku kimpoilee kummallisessa puolipallon muotoisessa hallissa.
– Keikasta taitaa tulla melkoista puuroa, hän virnuilee.
Jalasjärven urheiluhalli ei todellakaan ole ihanteellisimpia paikkoja rockbändin keikkapaikaksi. En ole varma, soveltuuko moinen peltikolossi hyvin mihinkään tarkoitukseen. Salin toisella laidalla, tukevan rautalankahäkin sisällä punttejaan kolistelevat kaksi bodarinuorukaista saavat hekin jo aikaan sellaisen kaikujen kakofonian, ettei paremmasta väliä.
Vastapäisellä reunalla viimeistelee Smack sounditsekkiään.
– Vittu, ääni on ihan paskana, raakkuu Claude ja sylkee sisuksiaan lavalle.
– Mä oon aina luullu, että kaikki on kiinni kurkusta, mutta nyt kun on mahakin sekaisin, ei henki tahdo pihistä ollenkaan, korisee hän hetkeä myöhemmin rojahtaessaan pukuhuoneen penkille.
Pohjanmaalla ollaan, sen tiedän ainakin ovella jököttävän järkkärin ulkomuodosta. Missään muualla Suomessa tuskin löytyy keikkapaikkoja ylläpitävien urheiluseurojen riveistä yhtä edustavaa otosta SM-tason painijoita järjestysmiehen nauhaa kantamaan kuin näillä jäyhillä lakeuksilla. Lukuisista kokemuksista tiedän, ettei heissä periaatteessa ole muuta vikaa, kuin että he eivät ymmärrä rock’n’rollista pätkääkään. Tämänkin vaitonaisen jässikän hoopossa virnistelyssä on jotain outoa.
– Sehän vahtii meitä , huomauttaa Manchuria puoliääneen. – Eikä esimerkiksi meidän kamoja. Samanlaista se on joka paikassa, me ollaan kuin jostain eläintarhasta karanneita.
– Tää on just sellainen paikka, jossa järjestäjät odottaa näkevänsä vilauksen viinapullosta voidakseen sen varjolla vetkuttaa keikkapalkkion maksamista, huokaa Claude.
”Järjestäjät odottaa näkevänsä vilauksen viinapullosta voidakseen sen varjolla vetkuttaa keikkapalkkion maksamista.”
– Sitä iloa me ei teille suoda, me ollaan ihan pilsnerilinjalla, hän hihkuu ja heiluttaa ykköspulloa järkän nenän edessä.
Smackilla alkaa myös keikkailun arki olla tuttua. Satoja kilometrejä bussissa keikalle, hätäinen lihapiirakka ja flipperimatsi tienvarren huoltoasemalla. Kylmiä pukuhuoneita, humalaisia ”ihailijoita” ja nuivia järjestäjiä…
– Kyllähän sitä joissain paikoissa tulee tiettyä kulttuuriristiriitaa, mutta on myös mestoja, joissa bändejä kohdellaan asiallisesti. Kai se on muistettava, kuinka nuorta rockkulttuuri Suomessa on. Ehkäpä tämä meidän heiluminen on vanhemmista yhtä hassun näköistä kuin humppatanssit meidän silmin.
– Eihän sitä kukaan jaksaisi näitä paikkoja kauaa kiertää, istua ja odottaa ja matkustaa, jos ei tosissaan haluaisi soittaa ja esiintyä muille.

Smack Soundissa 1/1985. (Kuva: Riitta Sourander)
HURJAT POJAT?
Muistan, kun tapasin Smackin ensimmäistä kertaa jutunteon merkeissä joskus alkukesästä. Tunnelma Lepakon treenikämpässä oli jokseenkin nihkeä ja kundit hiljaisia ja varautuneita. (”Se oli meidän eka varsinainen haastattelu”, muistuttavat pojat jälkeenpäin.) Vasta myöhemmin opin tuntemaan heitä lähemmin ja huomasin heidät ryhmäksi mukavia nuoria rämäpäitä. Criminal-sinkun ja keikkojen vastaanotto olivat innostuneita ja homma alkoi loksahtaa kohdalleen.
Antoiko julkisuus lisää itsevarmuutta?
– Onhan toi julkisuudesta saatu esimaku ihan nastaa, mutta eihän koko mediajuttu ole kuin välttämättömyys tullakseen esiin. Kyllä me itse ollaan aina tiedetty, kuinka hyviä me ollaan, hah hah, jo sillonkin kun me oltiin helvetin huonoja! Ja kyllähän sitä alkaa tottua kaikkeen uuteen, mitä ympärillä tapahtuu ja ottaa sen luonnollisemmin. Ennen sitä jännitti keikkaakin jo kaksi viikkoa etukäteen.
”Kyllä me itse ollaan aina tiedetty, kuinka hyviä me ollaan, hah hah, jo sillonkin kun me oltiin helvetin huonoja!”
Tiedän Smackin myös remmiksi, joka ei vierasta tarjottuun olutmukiin tarttumista. Claude myöntää harrastuksikseen kirjallisuuden ja väkijuomat, eikä syksyllä ollut Helsingissä montaakaan klubi-iltaa, jossa en olisi törmännyt ainakin tukka silmillä hoipparoivaan Kartsaan, joka on muutenkin melkoisen sählärin maineessa.
Kun On You -albumi lokakuussa näki päivänvalon, olin jo hyvää vauhtia valmistautumassa uuteen haastatteluun, jossa alkajaisiksi olisi juotettu jokaiselle pullo kirkasta…
– Hah, sanoo Kartsa. – En mä juo varmaan enempää ku säkään; vitsi on vaan siinä, että mä oon sua päätä lyhyempi ja painan kakskyt kiloa vähemmän. Mulle se on pikku viski ja nakit!
– Hei, koeta muistaa, että me ei juoda koskaan ennen keikkaa, painottaa Cheri. – Vapaa-aika on asia erikseen.
No, loppujen lopuksi tuolta haastattelulta ja minun alhaiselta lehtimiesmoraaliltani pelasti bändin Soundin päätoimittaja, joka epäili moisen lystin tekevän liian ison loven lehden edustustiliin. Toiseksi parhaaksi vaihtoehdoksi tehdä haastattelua jäi sitten lähtö mukaan keikalle.
Lido, bändin manageri ja keikkamyyjä, ei suhtaudu ainakaan liian suojelevasti orkesteriinsa. Äänessä on kuitenkin lämmin sävy, kun hän kertoo näiden ”roistojen” toilauksista.
– Yhtenä päivänä, kun täällä ei ollut ketään paikalla, ne olivat vittuillessaan yrittäneet sytyttää toimiston oven tuleen, hän selittää, kun sisään astuu sattumalta kolme kyseisen koplan jäsentä.
Cherin nenä on pahasti ruvella.
– Diinarit paukuttivat kuonoon toissapäivänä, kuuluu ”itsestäänselvä” selitys.
Tästähän tulee vielä kiva reissu, tuumaan minä, kun juntit peräkylillä päättävät tulla näyttämään Stadin pelleille närhen värkit…
Lido lisää löylyä kiukaaseen alkamalla muistella omia Kalevala-aikojaan, kun ”Kylän kingit tulivat lavan eteen leikkaamaan saksilla sun puntteja halki samaan aikaan kun olis pitäny vääntää hirmu sooloa!”
Sovin keikalle lähdöstä ja painun ostamaan puukkoja ja puntareita.
ROCK‘N’ROLLIA JA POLITIIKKAA
Okei, olen kyllä kuullut paljon muitakin juttuja kundien törmäilyistä ja kahnauksista, mutta on liioittelua mennä väittämään Smackia erityisen pahamaineiseksi joukkioksi.
Minkälainen Smack sitten voi olla ulkopuolisen silmin? Jos esimerkiksi Hanoita luonnehditaan ”kauniiksi” bändiksi, niin näiden heppujen ulkomuoto vetää vahvasti ”ruman” tai ”sotkuisen” puolelle… Itseäni on jäänyt kaivelemaan bändin lehdistöesite, biografia, jossa maininnoilla entisistä koulupinnareista, pikkuvarkauksista, Kinden lukutaidottomuudesta, Kartsan (lyhyestä) linnareissusta jne. tuetaan kuvaa ”rock’n’roll-lainsuojattomista”.
Yleensähän biot tulee sivuuttaneeksi pelkkänä sanahelinänä, mutta tässä on bändi itse ollut asialla. Te siis haluatte antaa tarkoituksella itsestänne tällaisen kuvan?
– Sä kyllä ajattelet asioita illan liikaa. Kyllä se kuva pitäisi syntyä meistä itsestämme. Ei me ruveta antamaan mitään erityistä kuvaa itsestämme, huh huh…
Monet piisien teksteistä kuitenkin tukevat tiettyä asennoitumista ympäristöön? Claude?
– Ne ovat täysin henkilökohtaisia fiiliksiä, eikä mitään poliittisia julistuksia tai kannanottoja. Maailma nyt vain on sellanen, on aina ollut ja tulee olemaa, että jokainen tsiigaa omaa napaansa ja kelaa omia juttujaan … Ei ole olemassa mitään vuotta 1984, kaikki ne on samanlaisia!
Entäs sitten alkava YK:n nuorisovuosi? Kun on melkoisen selvää, että bändit laidasta laitaan tulevat saamaan sen mukana keikkoja, niin onko Smack valmis lähtemään kenen tahansa järjestämään nuorisotapahtumaan?
– Jos sä tarkoitat, että jos järkkäävä taho on esimerkiksi joku poliittinen puolue, niin se ei merkitse meille mitään. Sinisalo tai Siitoin, kaikki menee, huomauttaa Manchuria.
– Raittiusseuran keikoille ei lähdetä!, nauraa Kinde.
– Tärkein juttuhan siinä on se, että yleisönä on nuorisoa. Kyllähän niistä myöhemmin voi tulla vaikka mitä, tietokoneinsinöörejä ja spurguja ja siltä väliltä, mutta nyt ne on nuoria ja haluaa tulla tsiigaamaan hyvää bändiä, eikä se kenen järjestämä juttu on, paina niin paljoa.
Ainakin pelkkä ”politiikka”-sanan mainitseminen saa keskusteluvolyymin nousemaan. Claude kiteyttää diplomaattisesti:
– Valehteleminen ainakin on vitun nastaa!
Äh, onneksi kundit painuvat lavalle ja palauttavat mieleeni, mistä loppujen lopuksi on kyse. Tiukasta ja hikisestä musiikista, jossa pistetään kaikki peliin. Huomaan jännittäväni bändin puolesta. Perhana jätkät, näyttäkää Jalasjärvelle, miten ilkeätä rokkia pitää rapata!
Ja kyllä se näytetään. Vaikka akustiikka on aivan onneton ja Clauden laulumikki reistaa vähän väliä, ei kukaan pari-kolmesatapäisestä yleisöstä jää kylmäksi. Itse asiassa Smack on niin aito kuin rockbändi voi olla. Kaukana on Popedan aikamiesorkesterin jukeboxhumppa ja pellemeininki – nämä nuoret hurjat elävät keikkansa joka minuutin.
Reilun tunnin setti sisältää albumin piisien lisäksi pari uutta, vetäväriffistä kappaletta ja sovituksen vanhasta Free-klassikosta Wishin’ Wellistä, joka istuu mainiosti muuhun materiaaliin. Huippuina toimivat pitkitetty ja uudelleenmuokattu Little Cunt ja encorena Criminal, joka hyökkää päälle myrskyn viimeisenä merkkinä. Sanokaa mitä haluatte, mutta Criminal kokonaisuutena tiivistää Smackin koko rajun olemuksen pähkinänkuoreen.
LEVY JA PIKKU PAKSUKAINEN
Pass That Bottle, toinen illan uusista biiseistä ja toinen erinomainen ”motto biisi”, tuumailen loikoessani bussin laverilla jossain Jyväskylän tienoilla. Päivä on puoli kolme ja matkaa seuraavaan mestaan Juvaan on ties mitä. Suurin osa bändistä ja roudareista torkkuu tai selaa hajamielisenä morgankaneja ja kottoneita.
Takana on huonosti nukuttu motelliyö – tai pikemmin hyvin valvottu. Cheri, Claude ja Kartsa ovat kukkuneet ylhäällä aina aamiaisen tarjoamiseen asti ja hotkineet pohjattomiin vatsoihinsa mm. koko motellia varten tarkoitetun kinkkutarjottimellisen. Minä, vanhus, nukun yli kahden herätyskellon pärinän ja saan tyytyä enää rippeisiin. Perhanan ruipelot, mihin raameihin te oikein syötte? tuhisen tunkiessani perunalastuja kurisevaan massuuni.
– Taidat olla vähän pettynyt hurjaan keikkaelämään? kysyy Manchuria ja pahoittelee kesken loppuneita viskejä.
– Noilla taisi kyllä olla naisia yöllä huoneessa, mutta luultavimmin ne piti toppatakit visusti leukaan asti napitettuina, hahhaa!
Vastauksena on epämääräistä mutina Clauden suunnasta, joka kaivelee kynsiään Stiv Batorin surullisenkuuluisalla ”savukkeensytyttimellä”.
– Vitsit sikseen!
Juttelemme uusista piiseistä. Pass That Bottlen lisäksi kuulen ensimmäistä kertaa Sleepin’ On A Firen, jossa Manchuria laulaa kertosäkeet. Se jää välittömästi mieleen soimaan ja ehdin jo ehdottaa sitä seuraavaksi sinkkuvalinnaksi.
– Näkee nyt. Meillä on aika paljon muutakin matskua ja nyt ollaan viikon ajan treenattu siten, että Kartsa soittaa joissain sopivissa piiseissä urkuja, oikein kunnon Spencer Davis Groupin soundeja. Se laajentaa keikkailmettä aika mukavasti, hän pohtii.
On You on varsin upea ja tyylipuhdas kokonaisuus. Johtuuko se pelkästään siitä, että sinä sävellät piisit?
– No, useimmiten minä kehitän jonkun riffin, ja Claude tekee siihen tekstin ja laulumelodian. Yhdessä sitten sovitetaan lopullinen tulos. En tiedä, musiikista meillä tulee harvoin mitään riitaa, kaikilla on niin samantapaiset jutut päässä. Sisäinen demokratia voi muuten prikulleen noudatettuna saada tosi kummia muotoja. Mä soitin aikoinaan yhdessä bändissä, jossa yksi toinenkin kaveri teki piisejä ja se meni kyllä ihan lapselliseksi tappeluksi. ”Nyt ollaan treenattu kahta sun piisiä, nyt treenataan kahta mun!” Meillä tämä toimii ihan hyvin näin.
Kuinka paljosta on sitten kiittäminen T.T. Oksalaa, joka on tuottajista ehdotonta ykkösluokkaa?
– Oksalan kanssa on mennyt helkkarin hyvin aina siitä lähtien, kun se joskus vuosi sitten, kun me Tampereella soitettiin Hanoiden lämmittelijänä ihan paska keikka, käveli takahuoneeseen ja sanoi alkavansa miksaamaan meitä. Mikähän ihme paksukainen toi on, me funtsittiin, mutta se on tajunnu alusta alkaen koko jutun. Sen kanssa tuli myös studiossa tehtyä hommia, pohjat kerralla sisään ja seuraava! Kitaroita joutui kyllä hiomaan, niin kuin Skin Alley, toi sun suosikkipiisi. Mä väänsin sitä sooloa varmaan kymmenen kertaa, eikä onnistunut. Sitten mä hermostuin ja vedin oikein kunnon räpellyksen ja siinä se oli!
– T.T. miksasi meitä kaikilla festareilla kesällä, mutta se inhoaa bussissa istumista yli kaiken, eikä varmaan ehtisikään kaikilta studiohommiltaan, joten nykyään meillä on uusi kundi.
Mihin suuntaan Smack on kehittymässä?
– Ei sitä voi suunnitella. Sitä mukaa, kun me kehitytään ihmisinä ja muusikkoina tulee aina jotain uutta eteen.
Voisitko kuvitella esimerkiksi opiskelevasi musiikkia?
– Ei rock’n’rollia voi opiskella, pitää tietää mitä haluaa soittaa ja treenata sitä. Mä olin joskus –78 Pop- ja jazz-opiston kesäleirillä ja se kyllä tappoi fiilikset ihan kokonaan, opettajat olis sopinu paremmin matikan tunneille. No tietysti ihan alkeita opetellessa on hyvä olla joku näyttämässä mallia, mutta siitä eteenpäin olet oman luovuutesi varassa.
TULEVAISUUS
Tavastia 3.12. ”There’s a very good Finnish band around, The Smack. This is for them!” Stiv Bators omistaa Lordseineen Seducer-piisin suomalaiselle suosikkibändilleen. Smackin lp:n soittaminen englantilaisille on ollut aiheuttaa mielenkiintoisia seurauksia. Lords haluaa Smackin ehdottomasti mukaansa ”support actiksi” Ranskan-kiertueelleen, mutta neuvotteluvaiheessa tapahtuu kömmähdyksiä, jotka saavat kiertuemanagerin pyörtämään kelkkansa. Syytä udellessani laskeutuu viisikon ylle tuskastuttava hiljaisuus.
– Siitä on ihan turha puhua… Manchuria napsauttaa nauhurini pois päältä.
– Tai sanotaan, että me tuhrittiin se kännipäissämme… Jos sopimuspaperit allekirjoitetaan, niin puhutaan lisää sitten. Musiikkibisneksessä on turha luottaa vielä mihinkään lupauksiin ja puheisiin. Kyllähän kaikki Manowarit ja W.A.S.P.it ovat olleet innoissaan nähtyään meidän kuviamme ja kuultuaan levyä, mutta …
Eikös tuo kiinnostus kuitenkin osoita jotain tasosta ja mahdollisuuksista? Olisitteko nyt valmiita lähtemään Suomen rajojen ulkopuolelle?
– Totta kai. Jokaiseen mestaan, mihin vaan pääsee joutumatta itse maksamaan keikalle pääsystä.
– Mutta onhan tässä Suomessakin vielä koluamista…
Entäs Skandinavia? Levy on julkaistu Norjassa ja Ruotsissa.
– Kyllä jotain keikkatarjouksia on tullu, mutta turhaahan se on lähteä johonkin Osloon yhtä pistokeikkaa varten.
JUVA 15.12.
Pimeys on jo laskeutunut, kun illan ”tanssiorkesteri” kaartaa Juvan Kaarihallin nurkalle keikkabussillaan. Lisää kulttuuriristiriitaa, ajattelen, kun vastaan tulee paikan vahtimestari, vanha savolaismies huopatossuissaan ja karvareuhkassaan. Avoimen epäluuloisena hän silmäilee pakkaslumessa pikkukengissään harppovia nahkatakkisia pitkätukkia. Luultavasti hän mielessään toivottaisi ”muusikonretaleet” tukkimetsään töihin.
– Mitenkähän mahtavat Helsingin soittajat pärjätä?
Suonikkaat kädet kaivavat pilliklubilootaa.
– Minä luulen vähän, että nämä nuoret täällä eivät ymmärrä tällaista musiikkia, hän jupisee mietteissään.
On muistettava, että tässä puhuu jälleen urheiluseuran edustaja. Kylän mieto on saatava pysymään seurassa ja rahat on revittävä vaikka kiven silmästä. On kuitenkin kummallista, että nuorten rocktilaisuuksia järjestetään hammasta kiristellen ja vain sen ympärillä pyörivien rahojen takia, kun taas humppa- ja bingoiltojen vetäjä on kunnassa arvostettu kulttuurihenkilö.
Asenteissa on parantamista, sillä rock ja sen arvot ovat varmasti yhtä tärkeä osa nuorten kulttuuria ja maailmankuvaa niin Inarissa kuin Helsingissäkin. Mitähän nuorisovuosi tuo tullessaan?
Olosuhteista piittaamatta bändi kuitenkin hoitaa hommat. Jos mahdollista, Smack on vieläkin rajumpi kuin edellisiltana, enkä voi enää muuta kuin ihmetellä, miten nämä viisi musketööriä ovatkin sattuneet samaan ryhmään.
Clauden reistaileva ääni on madaltunut karheaksi mörinäksi, mutta hän saa purettua esiintymiseen energiaa koko turhautuneen ja hermostuneen persoonallisuutensa kiihkolla. Hänen ryntäilynsä monitorien päälle saa tytöt lavan edustalla huokaamaan kiihtyneesti, mutta samalla hieman pelokkaina puristumaan heidät tuosta hurjimuksesta erottavaa matalaa aitaa.
Aina hillityn Cherin seura on halutumpaa pukuhuoneessa keikan jälkeen. Pieni koppero täyttyy ujoista nimmarinpyytäjistä, kummallisen pienlehden toimittajakunnasta ja upeista nuorista naisista, jotka utelevat meikkivinkkejä Cheriltä.
Aamuyötä käydään taas, ennen kuin kamat on lastattu ja bussin nokka lähtee hakemaan kaukaista kotikaupunkiaan. En ole vieläkään saanut todistaa yhtään vihamielisten alkuasukkaiden hyökkäystä, mutta sen sijaan Kartsa viihdyttää minua jutuillaan Kööpenhaminan Helvetin Enkeleistä, joiden luona hän väittää yhden jakson elämästään viettäneensä. ”Viski-ystävä” vaatii viimein kuitenkin veronsa ja pää kopsahtaa olkaani vasten. Päivän työ on tehty. Nojaudun penkilleni ja olen kohta itsekin unten mailla.
Teksti: Pauli Kosonen
Julkaistu alun perin Soundissa 1/1985