KO:MI-nimellä sooloilevan Sanna Komin kolmas levy on konseptialbumiksikin poikkeuksellinen, ellei jopa ainutlaatuinen teos. Tammikuun lopussa ilmestynyt Belonging to Nature pohjautuu Komin väitöskirjaan, joka tutkii susien suojelun yhteiskunnallisia haasteita. Muun muassa Pintandwefallin riveistä tuttu multi-instrumentalisti kertoo albumin syntyneen ajatuksesta yhdistää työ ja musiikki.
– Työskentelen yhteiskuntatieteiden tutkijana. Aloittaessani väitöskirjan tekemisen tiesin, ettei kapasiteettini riittäisi kahteen toisistaan täysin irralliseen asiaan. Kypsyi ajatus, että voisin tehdä samasta aiheesta myös musiikkia. Mua kiinnostaa kaikenlainen rajojen rikkominen ja itseni haastaminen tekemään jotain uutta ja erilaista, Komi kertoo.
– En ole mikään aktivisti susiin tai niiden suojeluun liittyvissä kysymyksissä. En tiennyt aiheesta kauheasti ennen kuin minut otettiin kuuden maan yliopistojen yhteisprojektiin, jossa katsotaan suurpetojen suojelua ja luonnonsuojelua siltä kantilta, että se tapahtuisi kaiken muun ihmiselämän keskellä.
– Väitöskirja ja albumi syntyivät limittäin ja lomittain painopisteen vaihdellessa. Ammensin tutkimuksesta levyyn, ja levyn tekemisen pohjalta taas kirjoitin väitöskirjan yhteenvedon. Yritin tehdä albumista sellaisen, että se on kiinnostava myös itsenäisenä teoksena. Biisit tavallaan myös vastaavat väitöskirjan osuuksia. Esimerkiksi kirjan teoriaosuutta vastaavan biisin kohdalla yritin miettiä, miltä kuulostaa, kun käydään teoreettista keskustelua. Yritin ammentaa monesta laarista ja luoda kokonaisuuden, joka on enemmän kuin osiensa summa. Tulkinnanvaraa on paljon.
– Tarkkakorvainen voi kuulla levyllä luonnonääniä kuten lintuja ja metsän suhinaa. Teimme tuottajani Lau Naun kanssa kenttä-äänityksiä, ja myös viuluja äänitettiin metsässä. Musiikkiani on kuvailtu usein elokuvalliseksi ja visuaaliseksi. Se luo voimakkaita tunnetiloja ja tunnelmia, ja juuri niitä haluankin välittää.
***
LAPSUUSAJAN FANIHUUMA
Hanson
Middle of Nowhere (1997)
– Hanson on ensimmäinen ja ehkä ainoa bändi, jota olen fanittanut tosi fanaattisesti. Se oli tosi merkittävä ja yhteisöllinen asia ala-asteella… En tosin tiedä, olisinko kuunnellut sitä, jos kaikki muut ympärillä eivät olisi tehneet samoin.
***
LEVY JOKA HERÄTTI MUSIIKILLISESTI
Joni Mitchell
Blue (1971)
– Tosi moni naisartisti on ollut mulle merkittävä. Tämä albumi avasi aikoinaan uuden maailman ja on edelleen ihana. Levyn kautta ymmärsin, että on olemassa muutakin musiikkia kuin se, joka soi Kiss FM:llä.
***
MUISTOJA ARTISTIURAN ALKUVUOSILTA
PMMP
Kovemmat kädet (2005)
– Tämä soi aina autossa Pintandwefallin alkuaikoina, kun kiersimme ympäri Suomea. Huutolauloimme levyä porukalla niin lujaa, että lähes ääni lähti! Albumi vie yhä sen nuoruuden vimman ja innon äärelle.
***
LEVY JOKA SAA AINA LIIKKEELLE
Michael Nyman
The Piano Concerto/MGV (1994)
– Tästä saa vauhtia ja voimaa niin fyysiseen kuin henkiseen tekemiseen. Levy on myös sairaan hyvää juoksumusaa! Eteenpäin vievää nykyklassista, jota kuunnellessa tuntuu kuin olisi elokuvassa.
***
LEVY JOKA AUTTAA RAUHOITTUMAAN
William Basinski
Cascade (2015)
– Olen kärsinyt tosi paljon unettomuudesta, ja tämä auttaa siihen paremmin kuin mikään muu. Levy on 40-minuuttinen biisi, jossa toistuu sama looppi pienellä sävymuutoksella. Tosi hypnoottista ja maagista.
***
LEVY JONKA OTTAISIN AUTIOLLE SAARELLE
Beth Gibbons & Rustin Man
Out of Season (2002)
– Olen kuunnellut tätä albumia puolet elämästäni, eikä se ole kulunut lainkaan. Levy on täynnä käsittämättömän kauniita kappaleita. Ne ovat yksinkertaisia ja vähäeleisiä, mutta niissä on paljon vivahteita.
***
LÄHIVUOSIEN INSPIROIVIN LEVY
Anna Meredith
Fibs (2019)
– Kuulin levyltä yhden biisin ja pidin sitä tosi kiinnostavana. Kuuntelin koko albumin, ja se avasi jonkin uuden ulottuvuuden siihen, miten ajattelen musiikista. Inspiroiduin valtavasti, kun tajusin, että tällaistakin musiikkia voi tehdä.
***
TÄLLÄ HETKELLÄ TEHOSOITOSSA
Yussef Dayes
Black Classical Music (2023)
– En yleensä soita samoja levyjä uudestaan ja uudestaan. Ennemmin tykkään kuunnella paljon kaikkea kuin vain yhtä ja samaa, mutta välillä jokin levy löytää tehosoittoon. Tämä on viimeisin tosi iskevä löytö.