Mainos: Lainarahoitus musiikkilaitteisiin – investointi muusikon työvälineisiin

Ammattimuusikon tai ammattimaisesti harrastukseensa suhtautuvan muusikon on panostettava työvälineisiinsä. Siinä missä puusepän höylän ja sahan on oltava kunnossa, myös muusikon on pidettävä huolta siitä, että soittimet, äänentoistolaitteet ja äänityslaitteet hoitavat hommansa toivotulla tavalla.
19.11.2024 09:00

Mainos: Leadz Oy

Jos näin ei ole, on lähdettävä kaupoille. Muusikon työvälineet eivät ole huokeita, kaukana siitä. Studiotason laitteet maksavat pienen omaisuuden, eivätkä halvemmatkaan laitteet varsinaisesti halpoja ole. Siksi monen muusikon on turvauduttava pikalainoihin ja muihin kulutusluottoihin, joiden avulla laitteet voi uusia heti, eikä tarvetta kuukausien tai jopa vuosien säästämiselle ole.

Soittimien kustannukset

Musiikkilaitteista tärkeimpiä ovat tietysti soittimet. Niiden hinta voi liikkua valitusta soittopelistä riippuen parista sadasta eurosta aina tuhansiin euroihin asti, joten hintahaitaria riittää. Suhteellisen halvallakin pääsee hyvin alkuun, varsinkin jos ostoslistalla on vain yksi soitin. Jos oma taloudellinen tilanne on kovin tiukka, niin netin kautta haettava pieni vippi korjaa ongelman nopeasti.

Tavallisia hintoja suosituille soittimille ovat:

  • Kitara – Voit saada keskihintaisen akustisen kitaran itsellesi noin 300 eurosta alkaen. Hyvä sähkökitara maksaa satasen tai pari enemmän. Esimerkiksi Epiphone Les Paul Standard irtoaa hieman alle 600 eurolla.
  • Basso – Myös bassosta on maksettava vähintään 300 euroa, jos haluaa hankkia kelvollisen basson uutena. Esimerkiksi Ibanez SR300 maksaa tavallisesti hieman yli 300 euroa.
  • (Sähkö)piano – Kovin paljon alle 400 euron ei kannata lähteä ostamaan pianoa, jos se on tarkoitettu muutakin kuin harrastuskäyttöön. Esimerkiksi Yamahan halvemmat mallit ovat laadukkaita tähän hintaan.
  • Rummut – Akustisista rummuista on maksettava 500 eurosta ylöspäin, ja kohtalaiset sähkörummut irtoavat ehkäpä satasen halvemmalla. Esimerkiksi Roland valmistaa laadukkaita sähkörumpuja.
  • Syntetisaattori – Peruslaadukas syntetisaattori irtoaa noin 400 euron hintaan. Yksi parhaista vaihtoehdoista on Korg Minilogue, joka kattaa useimpien muusikoiden perustarpeet.

Nämä hinnat ovat valittu uusien soittimien keskihintojen perusteella. Jotta sinun ei tarvitse ottaa liian paljon luottoa uutta soitintasi varten, voit lähteä tekemään ostoksia myös käytettyjen soittimien markkinoilta. Netin lisäksi myös kirpputorit ja käytetyn tavaran liikkeet ovat kelpo paikkoja tehdä löytöjä, ja tällä tavoin voit säästää esimerkiksi rumpusetin ostamisessa huomattavasti.

Jos lähdet ostamaan soittimia käytettyinä, ota kuitenkin huomioon se, että sinun on osattava asiasi. Netin kautta ostettujen soitinten on vastattava luvattua kuntoa, mutta jos ostat soittimen kasvotusten, on sinun itse varmistuttava sen kunnosta ennen ostopäätöksen tekemistä. Aivan ensimmäistä soitinta ei siis välttämättä kannata ostaa käytettynä. Uuden soittimen ostaminen on varmempi valinta, jolla vältyt ikäviltä yllätyksiltä.

Studio- ja äänityslaitteiden kustannukset

Soitinten ohella musiikkiharrastuksen kuluihin kuuluvat myös studio- ja äänityslaitteiden kustannukset. Niiden kokonaishinta liikkuu noin tuhannessa eurossa riippuen hieman siitä, millaista musiikkia on tarkoitus nauhoittaa. Jos käytössä on vain sähköisiä soittimia, ei akustiikkaan tarvitse kiinnittää huomiota. Muussa tapauksessa esimerkiksi akustiikkalevyt ovat ehdottoman tärkeä hankinta. Muuten akustisten soitinten ja laulun äänenlaatu ei ole tarpeeksi korkealla tasolla.

Tavallisia hintoja studio- ja äänityslaitteille ovat:

  • Studiomikrofoni – Mikrofoni on tarpeen, jos studiolla äänitetään laulua tai akustisia instrumentteja. Esimerkiksi Rode NT1-A irtoaa noin 200 euron hintaan ja ajaa varmasti asiansa.
  • Äänikortti – Kotistudion äänikortin on oltava kunnossa, muuten muiden laitteiden tarjoama hyöty ei realisoidu. Kortissa on oltava myös tarpeeksi liitäntöjä. Esimerkiksi Focusrite Scarlett 2i2:n saa ostettua noin 150 eurolla.
  • Studiokuulokkeet – Studiokuulokkeiden hankkiminen ei onneksi ole kovinkaan kallista. Jo 50–100 eurolla voi saada kohtalaisen hyvät kuulokkeet, jotka ajavat asiansa. Esimerkiksi Audio-Technicalla on hyviä kuulokkeita tällä hintatasolla.
  • Studiomonitorit – Studiomonitorien avulla äänentoisto onnistuu kotistudiolla mainosti noin 200 euron hintaan. Esimerkiksi Yamaha HS5 on hyvä valinta laadukkaaksi aktiivi- ja passiivikaiuttimeksi.
  • Akustiikkalevyt – Kunnon kotistudiolla on oltava perushyvät akustiikkalevyt. Niitä löytyy esimerkiksi Auralexilta muutamalla sadalla eurolla pienen studion kattamiseen.

Mikäli alat toden teolla valmistella kotistudiota, joka kelpaa jopa tuottajan hommien tekemiseen, vaatii se melkoisen suurta kokonaissijoitusta. Koska kyseessä on omaan kotiin tehtävä remontti, voi studioparannuksia varten hakea tarpeen vaatiessa remonttilainaa, jolla saa laitettua koko kotistudion kerralla uuteen uskoon. Se on oman muusikon työn kannalta kätevämpi ratkaisu kuin studion kasaaminen pala palalta silloin, kun ylimääräistä rahaa on kertynyt sukanvarteen tarpeeksi.

Äänentoistolaitteiden kustannukset

Jos muusikon arkeen kuuluu kotisoittelun ohella myös keikkailua, on työvälineisiin sijoitettava tuhansia euroja lisää. Sooloartisti voi päästä hieman halvemmalla, mutta jo pienenkin bändin keikkavarusteluun menee helposti sen verran paljon rahaa, että lisärahoitus lainan avulla on tarpeen. Soittimien kun pitää paitsi kuulua, myös sulautua hyvin yhteen miksauksen kautta.

Tavallisia hintoja äänentoistolaitteille ovat:

  • PA- eli aktiivikaiuttimet – PA-kaiuttimet ovat hankintalistan ykkösenä lähes kaikille muusikoille, joiden tavoitteena on esiintyä yleisön edessä yhtään suuremmilla keikkapaikoille. Esimerkiksi noin 400 euroa maksava Yamaha DBR10 on suosittu valinta.
  • Mikseri – Bändin miksaamiseen tarvitaan vähintään perustason mikseri, kuten Behringer Xenyx X1204USB. Se maksaa noin 200 euroa ja tarjoaa vaadittavan määrän kanavia ja toimintoja.
  • Monitorikaiuttimet – Keikalla olisi oltava myös monitorikaiuttimet, jotta äänenlaatu on taatusti kunnossa. Monitorikaiuttimena voi käyttää esimerkiksi Behringer Eurolive B205D:tä, joka maksaa vajaat 200 euroa.
  • Dynaaminen mikrofoni – Myös dynaaminen mikrofoni on tarpeen, jotta laulajan äänestä saa jotakin selvää. Tähän tarkoitukseen sopii esimerkiksi Sennheiser e835, joka irtoaa hieman alle satasella.
  • Korvamonitorikuulokkeet – Näiden kuulokkeiden avulla voidaan monitoroida omaa soundia lavalla. Esimerkiksi Shurelta löytyy hyviä vaihtoehtoja noin 400 euron hintaan.

Kannattaa muistaa sekin, että keikkailuun liittyy usein muita lisäkuluja, joita ei ole ehkä tullut ajatelleeksi. Kun keikkoja tarjotaan esimerkiksi suurilla festareilla tai muilla keikkapaikoilla ympäri Suomen, on niin muusikot kuin työvälineetkin saatava tuotua paikan päälle. Se tietää matkakuluja, joiden kokonaissumman ennakointi voi olla hankalaa. Tämän kaltaisia kuluja varten voi olla järkevää hakea joustoluottoa, joka tarjoaa joustavan tavan lainata rahaa milloin tahansa kiertueen aikana.

Miten rahoittaa musiikkilaitteet lainarahalla?

Tässä vaiheessa ei liene epäselvää, että musiikkilaitteille tulee melkoisesti hintaa, jos toiminta etenee harrastuspohjalta yhtään ammattimaisempaan suuntaan. Lainarahan hakeminen on siis useimmiten paikallaan, mutta miten tämä käytännössä onnistuu? Kenelle lainaa myönnetään, ja mistä sitä voi saada?

Hyvä uutinen köyhemmänkin muusikon kannalta on se, että lainaa saa nykyään melkeinpä kuka tahansa. Jos sinulla on noin tuhannen euron säännölliset kuukausitulot, on melko lailla varmaa, että sinulle myönnetään joitakin tuhansia euroja lainaa tarpeen vaatiessa.

Tämä tosin edellyttää sitä, että luottotietosi ovat kunnossa. Muussa tapauksessa lainan hakeminen vaikeutuu, vaikka voitkin neuvotella esimerkiksi vanhojen lainojen yhdistämisestä, jos tulotasosi on parantunut. Tämän kaltaista lainaa kutsutaan virallisesti järjestelylainaksi.

Kilpailuta lainasi netissä

Lainan saaminen musiikkilaitteita varten onnistuu helpoimmin netin kautta. Käyttämällä hyödyksesi lainojen vertailuun erikoistuneita sivustoja voit kilpailuttaa lainatarjoukset tuossa tuokiossa. Tällä tavoin säästät korkomenoissa ja pääset valitsemaan haluamasi lainan useista eri vaihtoehdoista. Säästö voi olla merkittävä verrattuna siihen, että hakisit lainaa vain yhdeltä rahoitusyhtiöltä.

Lainan kilpailuttaminen tapahtuu yksinkertaisen hakemuksen täyttämällä. Sen jälkeen voit joko hyväksyä tai hylätä saamasi lainatarjoukset. Jos hyväksyt lainan, allekirjoitetaan sopimus sähköisesti, ja saat rahat saman tien tilillesi. Sen jälkeen voitkin suunnata suoraan musiikkikaupoille.

Mieti lainasi muotoa ja laina-aikaa

Jo ennen lainahakemuksen tekemistä kannattaa miettiä hetki sitä, millainen laina on omaan tarkoitukseen sopivin. Kaupan tarjoamaan osamaksuun ei kannata lähteä, sillä se on ehdoiltaan yhtä lailla kallis kuin saman kaltainen autorahoituskin. Valitse siis joko yksittäinen kulutusluotto tai joustoluotto, joka antaa enemmän pelivaraa. Jälkimmäinen on käytännössä luottokorttiin vertautuva luottotili, josta voi nostaa rahaa omaan tahtiinsa tilin limiitin puitteissa.

Myös laina-aika on merkittävä tekijä lainan hintaa pohdittaessa. Moni kiinnittää ensisijaisesti huomiota lainan korkotasoon, mutta loppujen lopuksi se ei ole yhtä tärkeä asia kuin lainan pituus. Jos pystyt ottamaan lyhyemmän lainan oman maksukykysi puitteissa, kannattaa niin ehdottomasti toimia, vaikka korko olisikin korkeampi. Kun maksat korkoa lyhyemmän aikaa, jäävät kulut euroissa mitattuna pienemmiksi. Lainavertailusivustoilta löytyy kululaskelmia varten yleensä kätevä lainalaskuri, jota kannattaa hyödyntää.

Yhteenveto

Kunnolliset muusikon työvälineet voivat maksaa mitä tahansa 300 eurosta ylöspäin. Soittimesta ja omasta vaatimustasosta riippuu, kuinka laadukkaat välineet on hankittava, ja paljonko niistä joutuu maksamaan. Uudet laitteet maksavat tietysti käytettyjä enemmän, mutta jälkimmäisten ostamista voi suositella lähinnä kokeneemmille muusikoille, jotka osaavat arvioida niiden kunnon paremmin.

Hankintoihin voi saada tukea monenlaisilla lainoilla, joita myönnetään tähän tarkoitukseen. Voit hakea netistä tavallista pikavippiä tai suurempaa kulutusluottoa ja käyttää sen haluamallasi tavalla. Lainojen kilpailuttaminen asiantuntevien lainapalveluiden kautta on suositeltavaa, sillä näin säästät lainakuluissasi ja löydät taatusti turvallisen lainantarjoajan. Kyseessä on nopea ja helppo prosessi, jonka ansiosta pääset soitinkaupoille jo samana päivänä.