ILMOITUS Terve sielu terveessä ruumiissa, kuuluu vanha sanonta. Sananlasku pätee muuttumattomana 2010-luvun Suomessa, mutta helppoa ei hyvinvoinnin tavoittaminen ole vieläkään.
Kuntoilu ja terveellinen ruokavalio ovat tietysti varma tapa edistää terveyttä, mutta muutkin seikat vaikuttavat hyvinvointiin. Stressi voi kuluttaa mieltä, liika istuminen jäykistää paikkoja ja huonosti nukutut yöt tekevät arkipäivistä selviytymistaistelua. Arkielämän vaatimusten ja kuntoiluohjeiden välille on vaikea löytää tasapainoa.
Suomessa kehitetty Oura-hyvinvointisormus tarjoaa apua tämän ongelman ratkaisemiseen. Oura on kuin sormessa kulkeva personal trainer, joka kertoo, liikutko riittävästi, saatko riittävästi unta, oletko palautunut kunnolla ja kannattaako päivän mittaan ottaa rauhallisesti vai rehkiä.
Testasimme Oura-sormusta viikon ajan ja selvitimme, miten laite toimii. Laite osoittautui monipuoliseksi apulaiseksi, joka innosti sopivan elämänrytmin löytämiseen – ja teki siten arjesta mukavampaa pimenevän talven keskelläkin.
Miten Oura toimii?
Oura-sormus tarvitsee kumppanikseen ilmaiseksi ladattavan mobiiliapplikaation. Sormus yhdistetään Bluetooth-yhteydellä puhelimeen, jolloin ohjelma kääntää sormuksen tallentaman datan tiedoksi siitä, miten hyvin käyttäjän keho voi.
Sormus pitää kirjaa muun muassa käyttäjän unen määrästä, sydämenlyönneistä, ruumiinlämmön vaihtelusta sekä päivän mittaan ottamista askeleista. Keräämänsä tiedon pohjalta applikaatio laskee, montako kaloria käyttäjä on polttanut, tuleeko päivän mittaan istuttua paikoillaan liian pitkiä aikoja kerrallaan, viittaako liian korkea leposyke stressiin ja huonoon palautumiseen sekä millainen on sopiva liikuntatavoite kullekin päivälle.
Oura kertoo myös, montako tuntia käyttäjä on nukkunut ja millaiseen aktiivisuuteen levon määrä antaa edellytyksiä. Sormus erittelee unen eri vaiheet kuten syvän unen, REM-unen ja kevyen unen.
Kerätyn tiedon pohjalta Oura-applikaatio nostaa esille eri avainlukuja, jotka toimivat pohjana sille, mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota. Kunkin avainluvun alta löytyy yksityiskohtaisempia tietoja siitä, mikä on hyvin ja missä on korjattavaa. Esimerkiksi aktiivisuuslukema saattaa laskea kuntoilusta huolimatta, mikäli päivässä viettää kuntoilujakson ulkopuolella liian monta tuntia paikoillaan tai palautuminen jää vajaaksi.
Mitä paremmin Oura oppii tuntemaan käyttäjää, sitä paremmin se osaa auttaa. Mitä pitempään sormus seuraa käyttäjän elintapoja ja arkirutiineja, sitä paremmin se osaa neuvoa, mihin asioihin huomiota kiinnittämällä voi edistää omaa hyvinvointia.
Kultaa kalliimpi uni
Ouraa käyttäessä ymmärtää, miten tärkeä osa riittävä uni on hyvinvointia. Jos unirytmi on väärä tai unta ei saa tarpeeksi, ei kuntoilustakaan tule mitään eikä elimistö palaudu kunnolla.
Esimerkiksi Ghost-yhtyeen konsertti marraskuussa sai Ouran huolestumaan. Hartwall-areenalta täytyi vielä taittaa yli tunnin matka kotiin, ja kun seuraavana aamuna katsoi viiden tunnin yöunien jälkeen sovellusta, näkyi päällimmäisenä ohje: “Give yourself a break today”, anna itsellesi tänään armoa.
Samalla putosi päivän tavoite liikunnan suhteen. Kun tavallisesti Oura kannusti liikkumaan ainakin kahdeksan kilometrin mittaista kävelyä vastaavan määrän, väsyneenä tavoite putosi alle seitsemän kilometrin.
Eikä Oura painota unen merkitystä syyttä suotta. Kun nukkumiseen kiinnitti Ouran kehotuksesta enemmän huomiota ja sänkyyn malttoi vetäytyä ajoissa, koheni olo testiviikon aikana merkittävästi.
Sormus kovaankin käyttöön
Oura on kätevä apulainen, jonka akku voi kestää viikonkin ja joka ei vähästä hätkähdä.
Testikäytössä arvelutti, pysyykö laite ehjänä esimerkiksi nyrkkeilyharjoitusten läpi. Niissähän sormusta käytännössä hakataan kovaa nyrkkeilysäkkiä vasten kaikin voimin.
Laitteen asetuksista löytyi erilaisia aktiviteetteja, joita voi lisätä päiväkirjamaisesti päivän ohjelmaan. Mukana oli nyrkkeilyvaihtoehto, ja tämän rohkaisemana sormusta uskalsi pitää sormessa harjoitusten aikana.
Kuinka ollakaan, laite ei hätkähtänytkään saamastaan kohtelusta. Kerätty informaatio siirtyi applikaatioon yhtä sujuvasti kuin ennenkin.
Ouran vahvuutena on sekin, että se todella kannustaa tavoittelemaan parempaa arkirytmiä ja elämäntapoja. Pelkkien kalori- tai askellukujen antamisen sijaan Oura ikään kuin kehottaa lempeästi kokeilemaan muutoksia.
“Mitä jos menisit tänään nukkumaan jo yhdeltätoista?” Oura saattaa sanoa. Tai että “sydämesi leposyke on korkeampi kuin tavallisesti. Saatat olla sairastumassa, tai et ole kenties palautunut kunnolla”. Silloin on helpompi myöntää, ettei tänään ole kenties paras päivä viikon vauhdikkaimmalle salibandypelille tai raskaalle lenkille.
Kun neuvoista malttaa ottaa vaarin, tapahtuu se kaikkein tärkein: elämänlaatu todella kohenee. Sen sai aikaiseksi käyttäjä itse, mutta Oura oli vahvasti mukana kannustamassa.
Elisa Kulma on ainoa myymälä maailmassa, joka myy Oura-hyvinvointisormuksia suoraan hyllystä. Tervetuloa paikan päälle tutustumaan ja testaamaan!