ILMOITUS Vantaalainen Tiina Mäkinen työskenteli lentoemäntänä yli viisitoista vuotta. Vuoden 2020 koronaepidemia sai aikaan elämänmuutoksen, kun työt loppuivat lomautuksen takia.
– Aloin katsella kaikkia mahdollisia kouluja ja työpaikkoja. Näin jossain MilkWorks-ilmoituksen, ja siitä ajatus lähti, Tiina kertoo.
MilkWorks on hanke, jonka päämääränä on lisätä kiinnostusta meijerialan koulutusta ja ammatteja kohtaan. Tavoitteena on löytää alalle ammattilaisia myös tulevaisuudessa.
Tiina on aikuisopiskelija, mutta ei välttämättä pysyvä uranvaihtaja.
– Toivon, että pystyn yhdistämään molemmat ammatit ja tekemään molempia töitä. Tämä on hyvä varasuunnitelma, koska elintarvikeala on myös varmempi.
MilkWorks-toimintaa toteutetaan erilaisilla tavoilla, kuten tapahtumiin osallistumalla, verkkomainonnalla ja markkinoinnilla. Tiinakin sai kuulla MilkWorksista sosiaalisessa mediassa.
– Havahduin, että tämä on ensimmäinen ala, joka oikeasti kiinnostaa. Aloin ottaa selvää, mitä kaikkea koulutukseen kuuluu. Ensimmäisenä koronakeväänä käytin siihen paljon aikaa.
Tiina valmistuu Hämeen ammatti-instituutista meijeristiksi, mikä on elintarvikealan toisen asteen perustutkinto. Hän aloitti opinnot syksyllä 2020. Teoriatuntien ohella opintoihin kuuluu paljon käytännön harjoittelua. Tälläkin hetkellä Tiinalla työharjoittelu käynnissä.
– Viime kesänä olin Vantaan Valiolla sulatejuustolassa, ja nyt Suomen Jäätelöllä Vantaalla. Ensimmäinen harjoittelu oli neljän kuukauden pätkä. Tämä toinen on helmikuusta syyskuun alkuun eli seitsemän kuukautta. Se painottuu enemmän tuotteen valmistamiseen ja prosessin ohjaamiseen.
Käytännön harjoittelua tehdään myös oppilaitoksen omassa opetusmeijerissä. Se onkin ollut opiskelujen parhaita puolia.
– Olemme päässeet tekemään juustoja ja hapanmaitotuotteita, kuten viilejä ja jogurtteja. Ja on voitakin kirnuttu, Tiina kertoo.
Oppilaitoksen henkilökunta hallitsee hänen mukaansa hyvin sekä teorian että käytännön.
– Monilla opettajilla on taustaa teollisuudessa, eli tietotaitoa löytyy.
Koronaepidemia aiheutti aluksi omat haasteensa opinnoissa, mutta tilanne kääntyi onneksi parempaan suuntaan.
– Pääsimme opetusmeijeriin harjoittelemaan, kun edellinen vuosikurssi oli joutunut jäämään kotiin omien kotikeittiöiden varaan. Teoriaosuuskin oli mielenkiintoisempaa suorittaa luokassa, ja siinä oli enemmän vuorovaikutusta, mutta kyllähän se videon välitykselläkin onnistuu.
Tiinan mukaan on meijeristin opinnoissa on kiinnostavaa nähdä, miten elintarviketuotanto toimii.
– Aivan kuin isommissakin laitoksissa aloitetaan siitä, että maito tulee meijeriin, ja nähdään miten jalostaminen jatkuu erilaisiksi tuotteiksi. Se ollut ehkä kaikista opettavaisinta. Kyllä tekemällä oppii, kun pääsee itse kokeilemaan.
Tiina toivoo, että voisi valmistuttuaan tehdä koulutusta vastaavaa työtä pääkaupunkiseudulla. Elintarvikealan perustutkinto antaa monipuolisia mahdollisuuksia.
– Lihanjalostamot, panimot ja ehkä leipomotkin ovat paikkoja, joihin voisi työllistyä. Toki me eniten paneudumme meijeripuoleen, mutta avaahan koulutus paljon mahdollisuuksia myös muihin elintarvikealan yrityksiin.
Mikä MilkWorks?
MilkWorks-toiminnan tavoitteena on lisätä kiinnostusta meijerialan koulutusta ja ammatteja kohtaan laajalti eri ikäryhmissä, jotta alalle löytyisi ammattilaisia myös tulevaisuudessa. Milkworks-toimintaa toteutetaan erilaisilla tavoilla, kuten tapahtumiin osallistumalla, verkkomainonnalla ja markkinoinnilla. MilkWorks-toimintaa hallinnoi meijerialan neuvottelukunta.
Meijerialan opinnot ovat laaja kokonaisuus, joiden kautta opiskelija pääsee tutustumaan maitotuotteiden valmistukseen ja tuotekehitykseen, tuotantoon liittyvään teknologiaan, mikrobiologiaan sekä toiminnan talouspuoleen. Alalle voi kouluttautua joko Hämeen ammatti-instituutissa meijerialan perustutkinnolla tai Hämeen ammattikorkeakoulussa AMK-tason insinööritutkinnolla. Myös Helsingin yliopisto tarjoaa monipuolista elintarviketieteiden korkeakouluopetusta.