ILMOITUS Restonomit työskentelevät matkailu- ja ravitsemisalalla ja huolehtivat palvelutilanteista, asiakassuhteista ja työyhteisön kehittämisestä.
Jaakko Vähämaa on 25-vuotias kolmannen vuoden restonomiopiskelija Espoosta, joka kiinnostui matkailualasta monien ulkomaanmatkojensa kautta.
– Lisäksi olen aina ollut hyvän ruoan ystävä ja pidän itsekin ruoanlaitosta, joten uskoin myös ravintola-alan kiinnostavan, Jaakko kertoo.
Jaakko halusi suunnata opinnoissaan opiskelemaan korkeakouluun, ja Laurea ammattikorkeakouluna oli hänelle sopiva valinta. Leppävaaran kampuskin oli hänelle mieluisa paikka.
– Laureassa minuun vetosi, että asioita pääsee oikeasti konkreettisesti toteuttamaan käytännössä pelkän teorian pänttäämisen sijaan.
Matkailusta Jaakolla on runsaasti kokemusta, sillä hän pelasi squashia vuosien ajan ammattimaisesti ennen opintojaan, ja se toi mukanaan lukuisia ulkomaanmatkoja.
– Vuodesta 2013 vuoteen 2016 harjoittelin täyspäiväisesti squashia ja kiersin kansainvälisiä ammattilaiskilpailuja ympäri maailmaa.
Jaakko kertoo, että hän halusi kokeilla rahkeitaan squash-ammattilaisena, koska se oli mahdollisuus tavoitella unelmaa. Se oli tilaisuus, joka tulee vain kerran elämässä.
– Ajattelin, että päämäärätietoinen kilpaurheilu antaa itselleni elämänkokemusta ja vahvuuksia joita pystyn myöhemmin elämässäni hyödyntämään.
Restonomikoulutuksen Jaakko aloitti vuoden 2016 syksyllä.
– Kiersin vielä ensimmäisen opiskeluvuoden kansainvälisiä kilpailuja, kunnes päätin keskittyä pääsääntöisesti opiskeluihin.
Restonomikoulutuksessa tärkeässä roolissa ovat yhteistyökumppaneiden kanssa tehtävät projektit, joiden kautta opiskelijat saavat tuntumaa oikeasta yrityselämästä.
Laurean restonomikoulutuksessa painotetaan vastuullisen liiketoiminnan tuottamista. Opinnot painottuvat elämyksellisen asiakaskokemuksen kehittämiseen.
Jaakon mukaan parasta opiskelussa on se, että siinä saa itse kantaa vastuuta tehtävissä, joita lähdetään pohtimaan ja kehittämään yhdessä ryhmässä.
– Parhaimmillaan se on mielekäs tehtävänanto oikeaan työelämän projektiin, jota pääsee toteuttamaan hyvien opiskelukavereiden kanssa. Tällöin esimerkiksi alkupalaveri projektiin voidaan pitää rennossa hengessä valitsemassamme ravintolassa lounaan äärellä ja lähteä ideoimaan, miten tehtävässä edetään. Opiskelujen tuoma vapaus ja vastuu ovat asioita, joista olen nauttinut eniten.
Ryhmähenki on ollut opinnoissa loistava.
– Muiden restonomiopiskelijakollegoideni kanssa työskenteleminen on ollut mielekästä ja tuonut minulle uusia ystäviä, joiden kanssa on tullut vietettyä aikaa opiskeluiden ulkopuolellakin, Jaakko iloitsee.
Matkailu kasvaa globaalisti koko ajan. Jaakko uskoo, että alan ammattitaitoa tullaan tulevaisuudessa tarvitsemaan entistä enemmän.
– Esimerkiksi Aasian matkailijoiden lisääntyminen on suuri mahdollisuus. Uskon myös kotimaan matkailussa riittävän tulevaisuudessa töitä alan osaajille. Restonomikoulutus pitää sisällään opintoja, jotka antavat valmiuksia toimia eri aloilla ja eri tehtävissä, joten en usko koulutuksen muuttuvan koskaan tarpeettomaksi.
Restonomin mahdollisuudet työelämässä ovat hyvin laajat: sananmukaisesti vain taivas on rajana! Restonomi voi sijoittua esimerkiksi palveluesimieheksi, ravintolapäälliköksi, tuoteasiantuntijaksi tai vaikka myyntineuvottelijaksi.
Lähes kaikki valmistuneet pääsevät valmistumisen jälkeen töihin, ja suuri osa opiskelijoista työskentelee jo opintojen ohella.
Restonomi on palvelualan asiantuntija
- Restonomin koulutuksen laajuus on 210 opintopistettä ja opinnot kestävät keskimäärin noin 3,5 vuotta.
- Restonomin koulutukseen sisältyy opintoja tapahtuma-, matkailu- ja ravitsemisalalta.
- Laurean restonomikoulutuksessa opiskelijat suorittavat kaksi kuuden viikon mittaista harjoittelujaksoa opetusravintola BarLaureassa.
- Palvelumuotoilu on merkittävässä roolissa Laurean restonomikoulutuksessa.
- Valmistuneen restonomin työllistymismahdollisuudet ovat laajat: mahdollisia työpaikkoja ovat esimerkiksi ravintolat, hotellit, palvelualan yritykset ja tapahtumatoimistot.
- Lue lisää Restonomin koulutuksesta tästä.